piatok 21. marca 2014

Stratégia a príprava - CrossFit Games OPEN 14.4

Workout 14.4
Zostavenie:
14 min AMRAP:
60 kalórii Row
50 Toe to bar
40 Wall balls - 9/6 kg
30 Cleans - 61/43 kg
20 ring Muscle ups

Jedna z prvých vecí, ktorá mi napadla je, že všetko pohyby okrem WB sú príťahového charakteru, resp. kombinácia ťahovej a tlakovej sily (ring Muscle up). S tým súvisí sila úchopu a takisto sila lopatkových svalov, ktoré si primárnou oporou pri ťahovom pohybe.

Row - priťahujete rúčku k sebe
Toes to bar - síce nenastáva flexia paží, ale vysíte na hrazde, pričom sila lopatiek robí veľkú časť práce (nie len flexia panvy)
Wall ball - žiadny ťahový pohyb (je to primárne drepovanie)
Clean - tu závisí od jednotlivca, či je dominantný pri generovaní energie z panvy (bude používať Power clean) alebo je dominantný pri sila vrchu tela (bude používať pravdepodobne Muscle clean, bez nakopnutia činky od stehien, pretože je efektívnejší pri generovaní energie touto technikou)
ring Muscle up - kombo ťahovej a tlakovej sily. Lopatky zohrávajú veľkú rolu + generovanie energie pri vyšvihnutí panvy čo najvyššie. Tlaková časť pohybu je pri kliku.


MBT klient Jojo Porubský počas workoutu 14.3


Dôležité je uvedomiť si, že kombinácia týchto cvikov a technicky náročný cvik na konci (rMU) je obrovský rozdiel robiť jednotlivo a v únave (tento workout). Ako môžete vidieť pri vyhlásení workoutu, Josh Bridges aj Scott Panchik robili single na Power cleanoch a 61 kg je pre nich povedzme 50-65% z 1RM na  Power clean.


Rozcvička
Najdôležitejšia je veľká kvalitná aeróbna rozcvička. Ľudia sa ma často pýtajú, čo znamená rozcvičiť sa aeróbne. Nuž, pre rôzne tréningy a workouty aeróbna rozvička vyzerá odlišne. Vo všeobecnosti platí, že cieľom aeróbnej rozcvičky je zadýchať sa, naštartovať dýchanie, zvýšiť srdcový tep, rozprúdiť krv do svalov. 

Rozcvička na tento workout môže vyzerať napríklad takto:
1. ľahké pohyby bez flexie kolien - row, jump rope, bike, ľahký beh
2. Dynamická rozcvička 5-10 minút
-krúživé pohyby celého tela vo všetkých možných kĺboch a smeroch (od zápästí, cez lakte, ramená, krk, boky, bedrá, kolená, členky)
-ľahké cviky rôznych pohybov pre celé telo (drepy, kliky, zhyby, sed ľahy, výpady, extenzie na chrbát, výstupy, mŕtve ťahy) - všetko ľahké pre telo, CIEĽ je rozhýbať sa
3. Špecifická rozcvička - podľa zadania tohto workoutu
-vyskúšať si všetky cviky, ich kombináciu

A. Power clean, vyjdi do národného 1 opakovania za 10 minút
-tyč, 40, 50, 60, 70, 80, 90 a koniec
alebo pre niekoho silnejšieho to môže byť tyč, 40, 60, 80, 90, 100, 110
-CIEĽ je naštartovať CNS, aby ste telo pripravili na "ťažkú" váhu, pretože pri únave, 60 kg bude vážiť pocitovo omnoho viac

B. 3 rounds @80-90%
Row 15 cals
15 Toe to bar
15 wall balls
5 cleans
3-5 rMU
-rest 2-3 min podľa potreby
-CIEĽ je zvyknúť si na kombináciu týchto cvikov, nájsť si správne tempo a zvyšovať intenzitu (rýchlosť opakovaní) každý set

Dôležitá vec bude nastaviť správne tempo na veslovaní. 60 kalórií bude trvaťkaždému odlišne, ale aby som to zovšeobecnil, povedzme, že od 1100 m -1400 m, pri časoch od 3:30 min do 4:20 min - podľa jednotlivca. Nechcete ísť tempo, aké máte na 1000m osobný rekord, to sa určite nevyplatí. Chcete ísť submaximálne tempo, aby ste po skončení veslovania mohli pokračovať. Povedzme, že je dobré zvoliť 85-92% tempo (% sa vzťahuje na maximum, ktoré by ste zvládli, keby idete len 60 cals na čas).

Toe to bar - tak isto ako predchádzajúce workoutu, nechcete tu ísť hneď do zlyhania. Dôležitosť zvoliť si hrazdu, na ktorej sa budete cítiť dobre a robiť na tej istej hrazde aj rozcvičku. Odporúčam zvoliť skôr nižšiu hrazdu, na ktorú nebudete musieť vyskakovať, prípadne si pod hrazdu položiť kotúč/nízky box, pomocou ktorého dočiahnete na hrazdu a pohodlne si nastavíte rýchlo úchop. Mnoho spôsobov ako rozdeliť Toe to bary: Čím menšia efektivita v tomto pohybe, tým menšie počet opakovaní v sériách, viac sérií a krátke pauzy medzi nimi. Možné varianty: 15+10+5+5+5+5+5 alebo deliť ešte viac. Série s klesajúcim počtom opakovaní sú tu dôležité. Je úplne v poriadku podeliť ich, nie je cieľ ísť čo najväčšie sety, môže sa stať, že vaše pauzy na regeneráciu sa tým rapídne predĺžia. Dýchanie je dôležité robiť uvolnene, hore aj dole pri pohybe. Nechcete zadržiavať dych ako pri ťažkých drepoch, tým sa vám len zvýši srdcový tep a zníži kardio výkon. Magnéziu majte blízko pri hrazde.

Wall ball - krátky presun od hrazdy na WB a ísť na vec. 40 kúskov bude ťažších po týchto 2 cvikoch ako osobitne na začiatku. Budete zadýchaní, v strese, preto je dôležité skludniť hlavu a nájsť si rytmus pri WB. Konštantne dýchať hore a dole platí aj tu. Chcete robiť čo najhlbšie nádychy/výdychy pomocou bránice. Pri WB primárne zapájate kvadricepsy, čiže svaly s väčším podielom pomalých svalových vlákien, ktoré dokážu vydržať dlhšie zaťaženie=ich únava prichádza neskôr=rýchlejšie sa regenerujú=vydržia viac bolesti (oproti T2B, kde sa bicepsy rýchlejšie unavia, pretože obsahujú viac rýchlych svalových vlákien=sú viac výbušné ako vytrvalé=rýchlejšie sa unavia=dlhší čas sa regenerujú). Tu môže ísť dlhší set v porovnaní s T2B, ale stále to závisí na jednotlivcovi. Nie je problém robiť sety s rovnakým počtom opakovaní: 10+10+10+10 alebo 20+10+10 alebo 15+15+10. 

Clean - majte magnézium po ruke. Stratégia ako uplatili Josh aj Scott bude na mieste u väčšiny. V únave bude 60 kg pocitovo omnoho ťažšia. Kľudne aj o 50% ťažšia, buďte na to pripravení a nepanikárte, keď sa k nej dostanete. Rýchle single, kde všetky budete púšťať z ramien na zem. Odstránite tým excentrickú časť pohybu, na rozdiel, keby ste robili sety Touch and Go opakovaní. Nevravím, že pre niekoho to nebude efektívne, ale aj 30x rýchle single dokážu byť omnoho rýchlejšie ako 15x rýchle TnG 2 opakovania. Váš úchop, ramená a chrbát môžu mať viac energie a únava môže prísť neskôr pri singloch v porovnaní pri TnG opakovaniach. Dôležité je nastaviť si činku na rovnú podlahu, aby činka neodskakovala do strán. Dýchať treba stále konštantne, ani nie hore alebo dole, ale konštantne stále. Medzi opakovaniami rýchle nádychy. Určite sa nesnažte skludniť dýchanie.

Ring Muscle up - magnézium po ruke. Ak máte skúsenosti s tejpovaním zápästí pre lepší false grip, urobte tak na začiatku pred špecifickou rozcvičkou. S týmito páskami si musíte vyskúšať všetky cviky pred rMU a páska vám musí vydržať. Ak nemáte skúsenosti s tejpovaním, nešpekulujte. Páska sa správa rôzne ak robíte len rMU a inak keď robíte 4 rôzne cviky, kde dochádza k neustálej flexii a extenzii zápästí. Potrebujete mať prietok krvi v týchto kĺboch a šlachách. Tu je stratégia individuálna. Nie všetci sa sem dostanú. V únave to je iná vec ako robiť ich v klude. Dôležité bude využívať energiu z kipu a nie ťahať sa silou. Kip technika bude efektívnejšia a kto ju má natrénovanú v únave, bude mať ľahší priebeh. Takisto využívať kip pri kliku hore. Ušetríte tým ramená a odtialite tým únavu.

Podľa toho, kde sa budete snažiť skončiť, je dôležité nechoďiť do "red linu" príliš skoro. Držte veľmi vysoké tempo čo najdlhšie a posledné pred koncom 2-3 zapnite ešte viac. Bude to bolieť o kúsok viac, ale bude sa to dať zvládnuť.

Rada Katky Liptákovej znie: "Nezastavovať!"

Regenerácia
-kvalitný protein shake s práškovými sacharidmi
 -po workoute je dôležité nestuhnúť, ale uvoľnene buď vybehať, vyveslovať, dať si ľahkú aerobnu aktivitu na uvolnenie svalstva, ľahká masáž, strečing nie nejaký náročný
 -regenerácia bude kľúčová keď budete chcieť tento workout opakovať
 -snažte sa dať čo najlepší výkon na prvý pokus

Ak máte akékoľvek otázky, pošlite ich do komentáru alebo na facebook.

Odmakajte workout tak, aby ste nemuseli nič ľutovať, že ste mohli ísť lepšie.

 Držím palce všetkým!



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára