utorok 10. septembra 2013

Príprava na súťaž - "Sport of Fitness" časť 2.

V prvej časti Príprava na súťaž - "Sport of Fitness" som sa venoval hlavne energetickým systémom a ich dôležitej vyrovnanosti pre podanie najkvalitnejšieho výkonu. Druhú časť venujem psychickej stránke prípravy a súťažného "rituálu". Mentálna stránka jednotlivca je veľmi dôležitá a zohráva významnú rolu. Budovanie sebadôvery, istoty a mentálnej odolnosť zosilňuje fyzickú pripravenosť a posúva atléta omnoho napred. Vedieť sa sústrediť hlavne na svoj výkon a neriešiť veľmi okolie a výkony ostatných. Keď začnete byť nervózny a strachovať sa, že váš súper podáva skvelé výkony, nijak vám to na vašej sebaistote nepomôže. Naopak, rozmýšľať, ako posunúť svoj výkon za vlastné hranice je nevyhnutné. 

2. Psychická pripravenosť
Do prípravy patrí aj tréning myslenia, psychiky. Vizualizácia jednotlivých cvikov, premýšľanie základnej stratégie, s ktorou vstúpite do daného testeru môžu výrazne pomôcť. Počas prípravnej fázy si určite niektoré dni, kedy budete simulovať danú súťaž, pretože v nej budete mať len 1 pokus na podanie svojho maxima. Tam nebudú žiadne druhé šance. Vybudovanie sebavedomia a dôvery v samého seba je DÔLEŽITÁ. Skúste zistiť, ako vyzerá miesto súťaže. Kde sa ubytujete, ako ďaleko je od miesta diania, kde sú reštaurácie...Tieto „drobnosti“ môžu nakoniec zavážiť. Ak to zistíte dopredu a svoju myseľ na to pripravíte, tak v deň súťaže budete menej vystresovaní, zostane Vám viac času na koncentráciu, prípravu jedla, rozcvičku = lepší výkon!
3. Súťažný „rituál“
Túto časť mám veľmi rád. Ak idete prvýkrát na súťaž alebo už máte skúsenosti, súťažný rituál je užitočné praktizovať. Jedná sa o prípravu jedla vopred, o simulácia súťaže v zmysle, že počas dňa nebudete schopní prijať toľko klasickej stravy ako počas tréningového dňa. Telo bude vystresované, sústredené na výkon a regeneráciu a veľký objem prijatej stravy môže spomaliť tieto činnosti. V deň súťaže majte raňajky presne rovnaké akoby ste mali iný bežný deň. Nič špeciálne nemeňte, pretože telo nemusí zareagovať pozitívne. Prineste si so sebou všetky suplementy, ktoré budete užívať po každom súťažnom testeri. Prineste si svoje obľúbené oblečenie. Príďte so svojimi priateľmi, ktorí Vás budú neustále podporovať!

Dĺžka trvania predsúťažnej fázy závisí na každom jednotlivcovi. Môže trvať od 8 do 4 týždňov pred súťažou. TOP forma by mala prísť tesne pred súťažou, na ktorej ju potvrdíte. Uistite sa, že budete fyzicky aj psychicky oddýchnutí, no pripravení a plní očakávania na výkon! Za 4 týždne pred súťažou pravdepodobne nijak radikálne nezosilniete, ani nezlepšíte svoj výkon. Táto doba je určená na vystupňovanie formy, špecifikáciu výkonu.

Ak toto všetko chceme spojiť a vytvoriť tréningový program ušitý na mieru pre športovca, musíme brať do úvahy všetko aspekty, ktoré môžu výkon ovplyvniť. Ako skombinovať všetky 3 energetické systémy a ich kombinácie je nesmierne dôležité pre optimálny progres a regeneráciu. Čím je človek pokročilejší, vysoko pokročilý, profesionál, tým jeho program musí byť špecifickejší a ušití pre neho, pretože jeho výkon sa zlepšuje pomalšie v porovnaní so začiatočníkmi. Tí sú veľmi ďaleko od dosiahnutia svojho športového potenciálu a adaptujú sa na tréningovú záťaž rýchlo.


Ak sa chceš dozvedieť, aký tréningový program je vhodný pre TEBA, dozvieš sa viac v časti Exkluzívny tréningový program a napíš mi na bohumel.michal@gmail.com

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára